לחשוב טוב לעשות טוב לדבר טוב
מאת: אילנה נגר - 052-6028511
לחשוב טוב לעשות טוב לדבר טוב
הנה אנו כאן בערב שבו שמחה גדולה מלווה את נפש האדם, שמחה שישנה בזמן מיוחד לנסות לבדוק עד כמה אנחנו מדייקים מבפנים.
האם אנחנו כבני אדם נוטים:
לחשוב טוב ?
לעשות טוב ?
לדבר טוב ?
לחשוב טוב
" ישנה חשיבות עליונה ללמד את עצמנו לחשוב טוב,
מחשבת האדם יוצרת פעולה ולכל פעולה שלנו ישנה חשיבות
בעולם הזה ואור היוצא ממנה לעולמות העליונים ".
ממחשבה טובה אנו יכולים לפעול במעשה טוב באופן יום יומי וכך נזכה להתקיים במידה הנשמרת ולעשות טוב ?
למצוא דיוק יותר כלפי עצמנו וכלפי הסובב ?
נזכור את המהות הפנימית אשר מחוברת בחוט בלתי נראה מחוברת לפני הקב"ה תפקידה ללמד אותנו להיות מדייקים דרך טהרה, במחשבה, במעשה, ובדיבור, כשחיבור הלב מתעורר מאותם הדיוקים תוך כדי התקרבות אליו ואפילו במעט אז נדע שמחה מתחילה שנדע להתחיל אותה מחג, מערב מיוחד ולהמשיכה לשנה כולה.
הכלים ההכרתיים מאפשרים את השיקול מתוך הבאת התוצאה בלי לשקול זמן רב. התוצאה מהבינה מגיעה מאליה. הבינה היא הבנה עם רגש לקיום התשובה והעשייה מגיעה מאותה התקרבות בלי שיהיו הרהורים והכנה לשיקול גשמי.
לעשות טוב
את כלומדת ניצבת עם המאזניים על כפותייך על מנת שביום יום לא תפריזי ולא תחסירי אלא תלכי ותדייקי באמצע - בשיקול, תחפשי את המידה של כל דבר במעשה. זה לא נשאר על מה שנשמר זה מעבר לזה, כלי זה מביא אור אחר. מביאים תוצאות שלא מצפים להם כי הם פותחים את הצינורות הסתומים מעומס.
את ניצבת אחראית ומה שבשנה שעברה היה היה והשנה יותר ויותר רוצה להמשיך וללמוד לדייק במחשבה במעשה ובדיבור. בלימוד ההכרתי מתמקדים בעיקר בקיום לעבוד לכיוון חיבור.
תיקון המחשבה בא ממיקוד זה הזמן לבדוק לא את העיכוב יותר, לא מעניין אותנו יותר העומס, לא נחפש אותו ביום יום, לא מחשבה רגשית, מפוזרת, מעורבבת, שהאדם דרכה דורש דיוק יתר אצל הזולת אלא מחשבה הכרתית מחשבה נקייה ממוקדת בעיקר הנדרש בכוונה טהורה להבין מהות, להבין טוב מטוב, לעשות טוב במלוא הכוונה של לב מדייק ברגש, לעשות עשייה מדויקת באמת, במידה.
לדבר טוב :
כמה מוזר הוא דורנו שבו מילות אהבה מבוטאות במילים קשות, אף אלימות.
כגון: אני מתה עליך, חולה עלייך, כפרה עלייך... ועוד תוסיפו כיד הדמיון הפורה... ולמה לא פשוט: 'אני אוהבת אותך, אני אוהב אותך' !
מתי הבעת רגש חיובי שהוא תדר גבוה של אהבה הפך בדורנו למלחמה ולא החלמה, ללא חמלה המובילה דור שלם להבעת רגש במילים ההפך מאהבה.
מתי דאגה לאדם הפכה את הדיבור ל-מילים קשות, דוחות, מצירות, סוגרות את הנשמה של השומע ?
אם נחזק את הנפש ונדבר במילים טובות, במילים מקרבות במילים אוהבות המביעות רגש טוב, מילים אלו מחזק את הדובר ואת כל הסביבה כולה. מילים טובות מנקות שיפוטיות, דחייה, ניכור, ויוצרות חמלה מודעות הכרתית שדרכה ניתן לבחור לאהוב כל יום מחדש במילים אוהבות מקרבות חומלות. חמלה אהבה חסרת תנאים, בואו נהיה מסוגלים קודם כל לאהוב את עצמנו ללא תנאי קבלה מלאה של עצמנו ואחר כך את זולתנו מבלי לרצות כל הזמן לשנותו, אלא נאהבו נכבד אותו כבריאה ונאמר זאת במילים אוהבות. הנשמה מבינה לשון רכה. הרי גם ה-אמה יולדתנו מתכוונת לטובה אך המילים שאומרת הן הפוכות מטוב, בתדר קשה מבקר ודוחה שברור שהניב התנגדות.
אני אוהבת אותך, אני אוהבת אתכם ...
יש כוח למילה הנאמרת בפה, כוח מרפא דרך תדר הדיבור האוהב, הנאמר ברגש, במלוא הכוונה.
כלי שמביא שמחה, אחריות אישית דרך המחשבה על המעשה והתוצאה ובדרך למדים זהירות, לנסות לשקול כל מעשה. לשקול משקל של כל מילה הנאמרת דרך הפה.
האומנם לשקול באופן רגיל ?
דרך הבינה נלמד לשקול:
הַבִּינָה לְהָבִין וּלְהַבְחִין, וּלְהַבְחִין וּלְהַסְכִּים לָתֵת:
שה "כֵּן" - יִהְיֶה כֵּן
ו - "לֹא" יִהְיֶה לֹא.
בְּלִי עִרְבּוּבִים.
במחשבה
במעשה
בדיבור
Comments